(P) Cum interpretezi cotele la pariuri sportive?
Totul în domeniul pariurilor sportive se învârte în jurul cotelor. Acest termen este folosit foarte des și practic dictează orice pariu ce poate fi plasat. Amatorii de pariuri sportive se ghidează de multe ori după valoarea cotelor, atunci când aleg să plaseze un bilet.
În rândurile ce urmează vei afla nu doar ce înseamnă cotele, dar și cum se clasifică ele, cum le poți înțelege și cum le poți utiliza în avantajul tău.
Ce este o cotă la pariuri sportive?
Cota la pariuri sportive reprezintă un indice acordat de către casele de pariuri online și cele offline – care reflectă șansa unui pariu de a fi câștigător. Spre exemplu, atunci când două echipe de fotbal se întâlnesc, acestea nu pot avea o șansă identică. Formația cu șanse mai mici va avea o cotă mai mare, ce îi poate oferi pariorului un câștig potențial mărit.
Cu ajutorul cotelor sunt calculate câștigurile. Practic, formula este una foarte simplă:
- Câștig potențial = miza x cota
Pentru a stabili cotele pariurilor, operatorii online încearcă să analizeze un eveniment sportiv cu cât mai multă precizie. Printre considerentele principale se numără valoarea echipelor / jucătorilor, stadionul pe care se desfășoară meciul, moralul din vestiar, posibilele absențe, condițiile meteorologice și așa mai departe.
În marea majoritate a cazurilor, cotele acordate pentru echipele favorite sunt mult mai apropiate de realitate. De obicei, formațiile sau sportivii ce pornesc cu șansa a doua primesc o cotă puțin mărită – deoarece surprizele sunt întâlnite mult mai rar în sport.
Tipuri de cote la pariuri
Există 3 tipuri principale de cote ce se utilizează la pariuri sportive:
- Cote europene (decimale)
- Cote britanice (fracționare)
- Cote americane
Cotele europene (decimale) - sunt cele care se regăsesc la toate casele de pariuri online de la noi din țară. Acestea încep de la 1.01 – iar valoarea poate crește progresiv.
Pentru a calcula câștigul, trebuie doar să înmulțești miza inițială cu cota respectivă. Spre exemplu, cu 100 RON pariați pe o cotă de 1.50 vei obține un câștig de 150 RON și un profit de 50 RON.
În cazul în care pariorii aleg să mizeze pe mai multe evenimente sportive, atunci cotele vor fi înmulțite între ele – iar cota totală a biletului va rezulta din rezultatul înmulțirii.
Cotele fracționare - au un format de genul 1/10, 7/10, 2/1 și așa mai departe. Cum se interpretează acestea? Ei bine, la o cotă de 7/10, vei obține 7 unități profit la 10 unități pariate. Spre exemplu, la un pariu de 100 RON pe o cotă 7/10, câștigul tău va fi 170 RON – ceea ce rezultă un profit de 70 RON.
Cotele americane - întâlnite preponderent pe piața pariurilor sportive de peste ocean – au un format de genul -300, -150, +100, +200 etc.
Dacă întâlnești simbolul ”-” în fața cotei arată cât ar trebui să fie miza pentru a se câștiga o anumită sumă de bani (spre exemplu 100$). În schimb, cotele cu ”+” în față, oferă o imagine de ansamblu asupra potențialului câștig atunci când este plasată o sumă standard (din nou, de obicei 100$).
Cum poți folosi cotele la pariuri în favoarea ta?
Dacă nu erai deja conștient despre acest fapt, îți reamintim faptul că pariurile sportive reprezintă doar o metodă de divertisment și nu există siguranță în acest domeniu.
Tocmai de aceea, este aproape imposibil să găsești cote perfecte cu care să încasezi un profit sigur. Există însă doi termeni cu care te vei întâlni, ce te pot ajuta să folosești cotele la pariuri în favoarea ta.
În primul rând, este vorba despre ”sure bets” sau pariuri sigure. Cotele diferă zilnic de la o agenție la alta, iar uneori (destul de rar, ce este drept) este posibil să existe o discrepanță destul de mare între cotele acordate de două agenții pentru același pronostic la același eveniment. Ei bine, în cazul în care reușești să găsești un astfel de scenariu, atunci poți spune că ai folosit cotele la pariuri în favoarea ta.
Spre exemplu, presupunem meciul Barcelona vs Real Madrid. Este posibil ca o casă de pariuri să ofere o cotă de 2.05 pentru ”sub 1.5 goluri”, iar o altă casă de pariuri să ofere o cotă de 2.04 pentru ”peste 2.5 goluri”. În acest caz, cu mize bine calculate, se poate obține un profit indiferent de rezultatul final.
O altă sintagmă întâlnită des este ”value bets” sau pariuri de valoare. În acest caz, pariorii anticipează că un anumit pariu a primit o cotă mult prea mare – ce nu reflectă realitatea – și are șanse mari de reușită.
Oricum ar fi, nu uita să pariezi mereu responsabil și să păstrezi pariurile în sfera distracției!
Sursa foto canva.com
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News