(P) De unde vine traditia cosurilor cadou oferite de Paste
Weekendul de Paste anunta oficial sosirea primaverii.
In mod traditional, sarbatorim intoarcerea soarelui si renasterea naturii prin cateva zile libere, un brunch in familie si tinute noi. Este acea perioada din an in care ne intalnim cu cei dragi, in care ne bucuram de mese copioase si, desigur, oferim cadouri. De fapt, fie ca vorbim de copii sau de adulti, ideea de a oferi si a primi cadouri este, pentru multi, acel punct forte al acestei sarbatori. Desi multi dintre noi cred ca a oferi cadouri de Paste este ceva relativ nou, un obicei adus din occident, mai ales cand ne gandim la acele cosuri cadou speciale, ei bine, trebuie sa stii ca radacinile acestei cutume sunt foarte vechi.
Radacinile pagane ale Pastelui
In traditia crestina, Pastele sarbatoreste invierea lui Hristos. Are loc primavara, acesta fiind, cum spuneam, un moment pentru a sarbatori renasterea naturii. Inainte de a fi asociate cu sarbatoarea crestina, cosurile cadou oferite de Paste isi aveau radacinile in paganism. Deoarece Pastele era sarbatorit in acelasi timp cu echinoctiul de primavara, crestinii au reinventat multe dintre vechile traditii. Oferirea cosurilor cadou primavara a fost asociata cu Eostre, zeita germana a fertilitatii si a recoltelor. Ca ofranda, oamenii aduceau cosuri cu puieti tineri ca ofranda pentru ea. Daca rasadurile o incantau, ea se asigura ca recolta era buna in anul acela.
Simbolismul cosurilor
Eostre purta un cos umplut cu oua pentru a incuraja fertilitatea. Deoarece rasadurile si ouale sunt asociate cu o viata noua, cosurile au ajuns sa simbolizeze si nasterea. Mai tarziu, pe masura ce mai multi oameni au acceptat crestinismul, acestia au pastrat insa anumite obiceiuri precrestine. Acesta este principalul motiv pentru care inca oferim cosuri cadou paste umplute cu bunatati in timpul acestei sarbatori.
Iepurasul de Paste
Iepurasul a fost asociat si cu Eostre, zeita germanica. Iepurasul de Paste este responsabil cu o vizita secreta facuta copiilor in seara de dinaintea Pastelui pentru a le oferi cosurile cu daruri. Cand colonistii germani s-au mutat in Statele Unite, au adus cu ei traditia „Iepurasului de Paste”, pe care americanii au adoptat-o ulterior.
Primii lideri crestini au ajuns la concluzia ca multe dintre vechile traditii trebuie reinventate. Ei au simtit ca acest lucru ar incuraja mai multi oameni sa se converteasca la crestinism. Daca interziceau vechile traditii, se temeau ca oamenii vor pastra vechea lor religie. Deci, multe dintre obiceiurile care au fost initial asociate cu echinoctiul de primavara au devenit parte a Pastelui. Traditii precum ouale vopsite, cosuri si chiar iepurasul de Paste au devenit parte a Pastelui crestin.
Cosul de Paste in Romania
Desi in Romania acest obicei nu era ceva obisnuit inainte de Revolutie, in ultimul timp, oferirea cadourilor de Paste sub forma de cadouri speciale a inceput sa castige teren, inspirati fiind de aceste traditii europene antice.
Cosurile de Paste sunt atat de apreciate, incat nimeni nu le poate rezista. Cum spuneam, adultii si copiii deopotriva, adora sa le primeasca - chiar daca Iepurasul de Paste nu este cel care le ofera. Astazi, poti face un cos de Paste chiar tu sau, pentru a scapa de stresul cumparaturilor si de timpul pierdut in pregatirea unui cos perfect, poti alege sa comanzi un astfel de cos de la Giftidea.ro
Pentru adulti, vei gasi cosuri personalizate pline cu toate lucrurile lor preferate. Vei gasi, de exemplu, cosuri cu o sticla de vin, cafea, bomboane de ciocolata si trufe, totul intr-un ambalaj rafinat, perfect pentru a fi oferit unei persoane foarte sofisticate. Este, desigur, vorba despre cosul Celsia de la Giftidea.ro. Daca doresti sa oferi un cadou unei persoane mai traditionale, poti alege cosul Origini Romanesti. Acesta contine: o sticla de Hanul Domnesc Editie Speciala I.G. Merlot Demisec, un cozonac traditional impletit cu cacao si rahat, un borcan cu zacusca cu vinete Origini Romanesti, fursecuri Bicolore Origini Romanesti, salam de biscuiti Origini Romanesti, turta dulce Origini Romanesti. Totul este ambalat intr-o cutie cu motive traditionale. Pentru o persoana romantica, iti recomandam un cos Blue May. Acesta contine: vin Borgo Antico Cabernet Sauvignon I.G. rosu sec, un panettone cu stafide si coaja de portocala, Jacobsens Tivoli fursecuri daneze in cutie metalica, Roshen Compliment praline cu lapte si umplutura de ciocolata neagra cu gust de trufe, crema si brandy, Rossini praline ciocolata cu lapte si crema de alune Italia, Feletti Le Deliziose gelatine jeleuri cu aroma de fructe, Merci Tableta de ciocolata cu lapte. Ca si precedentele, totul este oferit intr-o cutie cadou eleganta si cu un aspect frumos.
Este, de asemenea, distractiv sa le oferi si copiilor un cos cadou. La Giftidea.ro vei gasi cosuri speciale pentru ei. Poti alege intre cosul Bunny si cosul Kid. Cosul Bunny contine: un pachet de bomboane M&M, o ciocolata Kinder Country, o ciocolata Kinder Maxi, Elvan Today Croissant cu ciocolata, Nutella crema ciocolata, Mellow Party Marshmallow bezele, Jellaxy Elvan jeleu fructe. Pachetul este impachetat intr-o cutie frumoasa cu design de Paste. Cosul Kid contine: Kinder Surprise ou cu surpriza, Kinder Chocolate batoane de ciocolata, Kinder Bueno, Bounty ciocolata cu cocos, Mars Baton ciocolata cu caramel, Milky Way Baton cu ciocolata, Mellow Party Marshmallow bezele, Nutella crema ciocolata, Haribo Golden Baren Jeleuri ursuleti. De asemenea, totul este asezat intr-o frumoasa cutie ce ii va incanta pe micuti.
A oferi un cos cadou de Paste este, cum spuneam, un obicei imprumutat. Desi multi sunt mai traditionali si refuza sa primeasca in viata lor traditii si obiceiuri ale altor popoare, exista un alt grup de persoane care imbratiseaza cu drag culturile lumii. Pana la urma, aceasta lume este o mare gradina si cu totii suntem copiii Pamantului. Atata timp cat un obicei ne aduce bucurie si aduce si altora acelasi sentiment, nu ar trebui sa tinem cont decat de acest lucru.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News