(P) Durerea de cot: posibile cauze și opțiuni de tratament
Cotul este o articulație complexă, formată din oase, cartilaj, tendoane și ligamente, care ne permite să îndoim, să rotim și să extindem antebrațul. Durerea de cot este o problemă frecventă, care afectează persoane de toate vârstele și nivelurile de activitate și care poate avea multiple cauze. În acest articol, îți vom spune care sunt câteva dintre cele comune, precum și ce opțiuni există pentru tratarea durerilor de cot.
De ce apare durerea de cot?
Durerea de cot poate apărea din diverse motive, unele mai comune decât altele. În continuare îți vom vorbi despre câteva dintre cele comune cauze ale durerii la nivelul cotului.
Contuzia cotului
Contuzia cotului, denumită popular și „cot învinețit”, este una dintre cauzele frecvente ale durerii de cot. De obicei, este rezultatul lovirii cotului de un obiect sau de o suprafață dură, cum se întâmplă în cazul unei căzături, de exemplu. În astfel de cazuri, durerea este una ascuțită și este acompaniată de învinețirea zonei afectate și de umflarea cotului.
Epicondilita
Epicondilita este un termen general care se referă la inflamația tendoanelor din jurul epicondilului, o proeminență situată pe partea laterală (externă) sau medială (internă) a cotului. Epicondilita laterală, cunoscută și sub denumirea de „cotul tenismenului”, apare din cauza inflamației tendoanelor extensorilor situate pe partea exterioară a cotului. Epicondilita medială, numită și „cotul jucătorului de golf”, implică inflamația tendoanelor flexoare situate pe partea interioară a cotului. Ambele tipuri de epicondilită pot provoca dureri de cot.
Bursita
Bursita olecraniană este o altă afecțiune care poate cauza durere de cot. Aceasta apare atunci când cotul stă sprijinit mai mult timp pe o suprafață tare, zona expusă presiunii inflamându-se. În acest caz, durerea de cot este acompaniată de înroșirea și umflarea zonei afectate și senzația de căldură locală.
Entorsa cotului
O entorsă de cot este o leziune care apare atunci când ligamentele care susțin articulația cotului sunt întinse excesiv. Ligamentele sunt benzi de țesut dur care leagă oasele între ele. Entorsa cotului se manifestă durere intensă și umflarea zonei.
Luxația cotului
O luxație de cot este o leziune gravă care apare atunci când oasele antebrațului ies din articulația cotului, de obicei ca urmare a unui traumatism. Pe lângă durerea severă, se vor putea observa creșterea în volum a cotului și deformarea acestuia.
Fractura cotului
O fractură de cot se caracterizează prin ruperea osului și poate fi închisă sau deschisă. Se poate produce din diverse cauze, de la căderi până la accidente rutiere. În cazul persoanelor în vârstă care suferă de osteoporoză, chiar și un traumatism minor poate duce la fracturi. Durerea asociată cu fractura cotului este severă, acută.
Opțiuni de tratament pentru durerea de cot
Tratamentul durerii de cot se stabilește în urma efectuării unui consult de specialitate, după o evaluare amănunțită a istoricului medical, a simptomelor și a rezultatelor investigațiilor efectuate. Medicul poate recomanda o serie de opțiuni de tratament în funcție de cauza durerii, severitatea acesteia și starea generală de sănătate a pacientului.
Medicamentele cu efect antiinflamator sunt adesea prima linie de tratament pentru ameliorarea durerii de cot. Masajul și exercițiile fizice care întăresc tendoanele pot fi de asemenea recomandate, ca și acupunctura, fizioterapia, kinetoterapia, electroterapia, crioterapia și infiltrațiile. Acestea pot fi utilizate individual sau în combinație, în funcție de nevoile individuale ale pacientului. Este important de menționat că orice tratament ar trebui urmat sub supravegherea unui medic.
Durerea de cot poate avea diverse cauze, de la leziuni și traumatisme la diferite afecțiuni medicale. Diagnosticul corect al cauzei durerii este esențial pentru a stabili un plan de tratament eficient.
Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate înlocui consultul de specialitate! Pentru un diagnostic corect și un plan de tratament personalizat, adresează-te unui medic!
Sursa: https://www.medlife.ro/articole-medicale/durere-de-coate
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News