(P) Hernia lombară la tineri: de ce apare și cum se poate trata!

(P) Hernia lombară la tineri: de ce apare și cum se poate trata! Promo

Când auzim o persoană plângându-se de dureri de oase, reumatism, dureri ale spatelui și așa mai departe, ne gândim adesea la vârsta lor. 

 

Cu toții tindem să credem că doar după o anumită vârstă apar aceste probleme. Însă ne înșelăm amarnic. Nu doar persoanele în vârstă au probleme de acest gen, ci și tinerii se regăsesc adesea în situații neplăcute, care le afectează viața de zi cu zi. Cele mai frecvente probleme pe care le acuză tinerii din ziua de azi sunt durerile de spate. Cauza acestor dureri este, cel mai adesea o hernie de disc. Hernia de disc  este o leziune a unui disc, aflat într-un anumit loc de-a lungul coloanei vertebrale, fie în coloana cervicală, coloana toracală sau coloana lombară. Cel mai frecvent tip de hernie de disc este cel al coloanei lombare, dar și în coloana cervicală regăsim această problemă. Până a vedea de ce și tinerii au aceste probleme, să aflăm ce este hernia de disc.

Între vertebrele coloanei există articulații. Acestea ajută coloana vertebrală să fie mobilă în direcții diferite. Pentru a facilita mobilitatea, există discuri, perne de cartilaj, între corpurile vertebrale. Discurile trebuie să reziste și ele la compresiune, pentru a acționa ca amortizoare.

Un disc este alcătuit dintr-un miez moale, asemănător unui gel, înconjurat de o teacă de colagen mai puternică și mai fibroasă. Discurile sunt astfel formate dintr-o structură fascia și conțin o cantitate mare de apă. Odată cu vârsta, conținutul de apă al discurilor scade și acestea devin mai uscate și mai casante, ceea ce face mai ușor să se formeze fisuri în învelișul exterior. Miezul moale interior se poate bomba apoi în diferite grade, se transformă într-o hernie. Când hernia apare într-una dintre vertebrele lombare, avem o hernie de disc în coloana lombară. Cel mai frecvent întâlnim o hernie de disc în coloana lombară inferioară, între vertebrele lombare patru și cinci (L4/L5) sau între vertebrele lombare cinci și prima vertebră din sacrum (L5/S1).

Când miezul se umflă, poate apăsa pe rădăcina nervoasă care iese între corpurile vertebrale unde se află hernia. Prin vertebrele spatelui, printr-un canal, trece măduva spinării, care conduce informațiile către și de la creier și diferite părți ale corpului. Într-o cavitate dintre vertebre, o rădăcină nervoasă iese pe ambele părți (dreapta și stânga). O rădăcină nervoasă este astfel o colecție de fibre nervoase care conduc semnale către și de la măduva spinării și o parte a corpului.

Pe lângă faptul că o hernie poate fi cauzată de slăbire și degenerescență legată de vârstă, hernia poate să apară și la tineri, fiind cauzată de suprasolicitare repetată sau încărcare necorespunzătoare sau de o leziune acută. Iar la persoanele tinere aceasta apare frecvent. Există tratamente precum bio-ortoclinic.ro/hernie-de-disc-fara-operatie/ sau se poate ajunge la o intervenție chirurgicală.

De ce apare o hernie de disc la tineri

Cum spuneam, suprasolicitarea repetată poate fi una din cauzele apariției unei hernii de disc. Tinerii adesea au joburi care necesită forță. Cei care lucrează în construcții sau depozite, se regăsesc în situația de a ridica obiecte grele, fără a ține cont de poziția corectă pe care trebuie să o adopte în astfel de cazuri sau fără să echilibreze greutatea. La fel se întâmplă și la cei care practică exerciții fizice necorespunzător. În multe situații, este necesar ca toți cei care fac efort fizic să poarte o centură specială, care să le protejeze spatele.

Un alt motiv pentru care tinerii pot să se confrunte cu o hernie este sedentarismul și orele petrecute la birou în fața calculatorului. A sta prea mult jos, fără a alterna munca cu pauze, înseamnă o tasare a vertebrelor și, prin urmare, apariția herniei. Cei care lucrează la birou, pe lângă hernia lombară, experimentează și hernia cervicală. Acele dureri de cap frecvente pot fi provocate de poziția incorectă a gâtului. Durerea radiază și ne trezim adesea cu dureri de cap, necunoscând cauza.

Care sunt simptomele unei hernii 

Adesea, simptomele unei hernii de disc apar treptat, timp de câteva săptămâni, dar pot apărea și brusc și acut. Simptomele sunt de obicei dureri ale coloanei lombare, dar poți avea o hernie de disc fără niciun simptom. În funcție de cât de mare este hernia și cât de mult apasă și irită o rădăcină nervoasă, simptomele sunt de diferite grade. Atunci când presiunea este pusă pe o rădăcină nervoasă din partea inferioară a spatelui, poate provoca durere în partea inferioară a spatelui, care iradiază pe picior, în jos. Durerea poate fi severă și va fi adesea dificil să mergi, să stai în picioare și să te așezi.

Leziunile nervoase pot provoca amorțeală la nivelul membrelor inferioare și superioare și, uneori, anumite mișcări vor fi efectuate cu dificultate și pot provoca o pierdere a forței picioarelor și degetelor de la picioare. În cazuri mai rare, pot apărea leziuni severe ale nervilor, cu probleme de control al urinei și scaunului. 

Mergi la Bio Ortoclinic 

O hernie de disc este o leziune a unui disc undeva de-a lungul coloanei vertebrale, fie în coloana cervicală, coloana toracală sau coloana lombară, așa cum am spus mai sus. Când apar simptomele descrise mai sus, ar trebui să apelezi la un medic. Acesta, în urmă unei examinări fizice și, după caz, radiografie, CT sau RMN, îți va pune un diagnostic. Nu toate durerile de spate înseamnă hernie de disc. Însă dacă vorbim de o hernie de disc, atunci, în prima faza poți apela la tratament medicamentos și terapie. La Bio Ortoclinic, poți să beneficiezi de tratamente precum kinetoterapie sau fizioterapie. De asemenea, terapia TECAR, sistemul David sau elongația sunt recomandate în anumite cazuri. Bio Ortoclinic are trei sedii, două în București și unul în Constanța, unde pacienții pot veni pentru a ameliora și chiar a vindeca hernia. De cele mai multe ori, după un astfel de tratament, simptomele vor dispar. Desigur, nu doar tratamentul la clinică trebuie urmat ci și tu, în timpul tău, trebuie să respecți anumite reguli. Să știi că a sta nemișcat nu aduce beneficii procesului de vindecare, dar îl înrăutățește. Mersul pe jos este bun, dar nu este un efort.

Fă exerciții de relaxare combinate cu respirație profundă. Aceste exerciții trebuie făcute zilnic. Nu trebuie făcut un efort viguros, ci un antrenament de forță pentru mușchii spatelui cu exerciții de echilibru, astfel încât mușchii spatelui să fie întăriți. Pentru ca organismul să se vindece mai ușor, poți consuma suplimente de colagen hidrolizat, în doze mai mari, combinate cu vitamina C.

Obține ajutor de la Bio Ortoclinic. Vei ameliora durerea și vei primi ajutor. Astfel vei reduce riscul apariției mai multor hernii de disc în viitor. Cel mai important lucru pentru a preveni hernia de disc este să încerci să menții corpul într-un echilibru bun, astfel încât coloana vertebrală și celelalte articulații să nu fie forțate excesiv. Cere întotdeauna sfatul specialiștilor.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!