(P) În căutarea succesului: dificultățile găsirii unui loc de muncă în piața de astăzi

(P) În căutarea succesului: dificultățile găsirii unui loc de muncă în piața de astăzi Promo

Experții de la Jooble explică provocările cu care te vei confrunta în căutarea unui loc de muncă și oferă cele mai bune soluții pentru a găsi un job de succes

În ziua de astăzi, piața forței de muncă este un loc pe cât de dinamic și variat, pe atât de plin de riscuri și greu de navigat. De exemplu, o singură căutare de joburi în București oferă instant mii de rezultate, dintre care majoritatea par foarte atractive la prima vedere și promit condiții fantastice de muncă și o mulțime de beneficii pe lângă salariu. Astfel, sortarea tuturor acestor oferte devine o provocare în sine, iar procesul de căutare a unui job se transformă într-o adevărată cercetare de piață, și trebuie tratat ca atare.

Mai mult decât atât, analiza minuțioasă a ofertelor de joburi nu garantează sub nici o formă succesul în găsirea locului de muncă ideal. Odată ce începi să aplici la joburile selectate, vor urma multe surprize – procesul va dura mai mult decât te aștepți și va fi plin de situații neprevăzute. Din aceste motive, pentru a te ajuta să te descurci mai bine cu dificultățile găsirii unui loc de muncă, i-am rugat pe experții de la Jooble să ne ofere câteva recomandări utile.

Restrânge căutarea

Ca să nu îți pierzi timpul degeaba și să îți concentrezi eforturile pe eficiență maximă, trebuie să restrângi căutările, după cât mai mulți parametri. 

În primul rând, focusează-te doar pe domeniile în care ai experiență, sau cel puțin pe domeniile care te pasionează. Nu are rost să aplici pentru un job doar pentru că acesta este bine plătit, pare ușor, sau pentru că te lasă să muncești de acasă. Succesul tău poate veni doar cu experiența sau cu dedicația, altfel vei irosi timpul tău și al angajatorului.

Nu uita să îți restrângi căutarea și din punct de vedere geografic. Creează-ți o hartă imaginară cu care să fii confortabil - cauți locuri de muncă în Bacău sau în Timișoara, doar dacă ești sigur că ai fi gata să te muți acolo de dragul unui job.

Și nu în ultimul rând, filtrează joburile după salariu, acolo unde este posibil. Dacă salariul nu este indicat în anunț, încearcă să afli care este remunerarea medie la compania pentru care vrei să aplici, sau cel puțin în domeniul din care face parte. Este foarte dezamăgitor să avansezi în procesul de recrutare și în interviuri, doar ca să înțelegi că remunerarea este sub așteptările tale.

Informează-te minuțios despre angajatori

Din fericire, există din ce în ce mai multe platforme online cu review-uri și statistici despre salarii și angajatori – folosește-le pe toate. O cercetare minuțioasă a companiilor care te interesează te poate scuti de timp pierdut și de alte dezamăgiri. În lipsa review-urilor pe site-urile specializate, poți deduce destul de multe din conținutul site-ului companiei și din activitatea acesteia pe rețelele de socializare. Dacă însă potențialul tău angajator nu are o prezență online - este un motiv serios să îți pui întrebări.

Pe lângă trierea angajatorilor, aceste investigații te vor ajuta să te pregătești de interviu – recrutorii apreciază un candidat care cunoaște deja background-ul și istoria companiei pentru care aplică.

 

Folosește-ți relațiile

 

Chiar dacă tindem spre o societate tehnocrată și o ierarhie bazată doar pe merite, relațiile interumane reprezintă în continuare cheia succesului în carieră, afaceri, și în general în societate. Relațiile tale reprezintă atuul tău personal, pe care trebuie să îl folosești de câte ori ai ocazia.

În acest context, prietenii și cunoscuții tăi te pot ajuta cu feedback în privința unor joburi sau angajatori, dar și cu recomandări în piață. Vei fi cu siguranță surprins de eficiența acestei abordări.

Pregătește o listă de întrebări pentru interviu

Interviul de angajare nu se face doar pentru angajator, ci și pentru candidat. Este o oportunitate unică să dai cât mai multe întrebări în privința jobului, a mediului de lucru, a schemei de salarizare și chiar a posibilităților de promovare. 

Odată intrat în colectiv și în “mașinăria” companiei, nu vei mai putea reveni la acest tip de comunicare. Mai mult decât atât, dacă reușești să negociezi anumite aspecte în favoarea ta în timpul interviului, poți solicita ca acestea să se regăsească în contractul de muncă. Astfel, trebuie să îți faci temele și să vii la interviu cu întrebările deja schițate în minte, pentru a face față emoțiilor normale și a nu uita să discuți anumite aspecte importante.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!