(P) Proteinele din zer - ce sunt si ce beneficii au?
Proteinele din zer sunt o pulbere de proteine din lapte de vacă. Se mai numește „zer” sau „whey protein”. În funcție de tehnicile de extracție utilizate, se obține o pulbere mai mult sau mai puțin pură. Din acest motiv, există diferite tipuri de zer pe piață. Laptele este în mod natural bogat în proteine și conține aproximativ 80% cazeină și 20% zer.
- Definiția proteinelor din zer: ce sunt acestea?
- Beneficii ale proteinei din zer
- Cine poate consuma proteine din zer?
- Cum se dozează și se consumă proteinele din zer?
- La ce se folosește proteina din zer?
- De ce să consumăm proteine din zer?
- Când să consumi proteine din zer?
- Care este compoziția proteinei din zer?
Pentru a reduce costurile de producție, unele zeruri sunt extrase din reziduurile fabricării brânzeturilor. Această tehnică este controversată și mulți oameni consideră că proteina obținută este de calitate mai mică, în timp ce alții consideră contrariul. Prin urmare, este dificil să-ți faci o idee în acest sens, deoarece literatura științifică nu a analizat în mod specific subiectul.
Fără îndoială, trebuie să vă puneți câteva întrebări despre originea proteinelor din zer, modalitățile de consum, efectele sale sau chiar modul în care este realizată. Vă vom explica totul despre această celebră proteină din zer.
Definiția proteinelor din zer: ce sunt acestea?
Proteina din zer este o sursă de proteine de înaltă valoare biologică, care are un profil complet de aminoacizi. De asemenea, se distinge prin rapiditatea sa de absorbție, ceea ce îl face un punct de referință pentru consumul în jurul antrenamentelor. Când laptele conține cheag, începe să se coaguleze și să creeze mici bulgări. Lichidul rămas conține o concentrație mare de zer! Știați că laptele praf pentru copii este foarte asemănător cu zerul? De fapt, zerul este prezent în multe alimente pe care le consumăm zilnic, uneori chiar fără să știm!
În rezumat și pentru a vă oferi o imagine simplificată, zerul nu este altceva decât lapte cu apa și cazeina îndepărtate. Desigur, în practică, este mai complicat de atât, dar încercăm să vă oferim o definiție ușor de înțeles.
În funcție de tehnicile și procesele de extracție utilizate, este posibil să se obțină zer care este mai mult sau mai puțin pur. Când vorbim despre impurități, ne referim în principal la zaharurile și lipidele pe care laptele le conține în mod natural. Cu cât se filtrează mai mult zerul, cu atât va conține mai puține zaharuri (sub formă de lactoză) și lipide. În toate cazurile, rămâne o sursă de aminoacizi ramificați (sau BCAA) și are avantajul de a conține un procent mai mare de proteine decât orice altă sursă de proteine din dieta noastră!
Beneficii ale proteinei din zer
Proteinele din zer sunt unele dintre cele mai utilizate și populare suplimente alimentare din comunitatea sportivă. Într-adevăr, proteinele au fost recunoscute de numeroase studii științifice ca promovând metabolismul și recuperarea musculară după antrenamentul de rezistență.
De asemenea, proteinele cresc și vă ajută să mențineți masa musculară. Această afirmație a fost aprobată și de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară în 2010. Prin urmare, este important să aveți un aport mai mare de proteine atunci când practicați sport și în special culturism. Pentru a vă oferi o imagine, proteinele sunt considerate elementele de bază ale unei mese și fără acest macronutrient nu puteți construi sau menține masa musculară.
Cine poate consuma proteine din zer?
Proteinele din zer sunt folosite în mod tradițional de culturisti și sportivi care caută dezvoltarea musculară. Cu toate acestea, este la fel de potrivit atât pentru sportivii amatori, cât și pentru cei cu experiență! Ne dăm seama că în zilele noastre, tot mai mulți oameni consumă pulbere de proteine, chiar dacă nu participă la sporturi obișnuite. Zerul vă poate ajuta să vă îmbogățiți aportul de proteine, dacă este necesar. Permite oricui să mențină masa musculară și oasele normale.
Fie că sunteți un sportiv profesionist, un sportiv ocazional sau doar cineva care dorește o dietă echilibrată, proteinele din zer pot fi potrivite pentru dvs.
Cum se dozează și se consumă proteinele din zer?
În ceea ce privește doza de proteine, este recomandat să luați între 1,8 și 2g de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi, ca parte a unei practici sportive. De exemplu, dacă sunteți un om de 80 de kilograme, puteți lua până la 160 g de proteine pe zi (sau 80 de kilograme x 2 grame). Consumul excesiv nu vă va aduce mai multe rezultate și, prin urmare, nu are rost să consumați mai mult.
De asemenea, este crucial să vă răspândiți aportul în mai multe mese, deoarece corpul nu este capabil să absoarbă cantități mari de proteine într-o singură masă. Prin urmare, vă sfătuim să distribuiți această cantitate în 4 până la 5 mese pe parcursul zilei.
De asemenea, puteți combina proteinele din zer în rețetele dvs. culinare. Este din ce în ce mai frecventă pregatirea deserturilor proteice pe bază de zer, cum ar fi briose cu conținut scăzut de grăsimi, clătite cu proteine sau chiar budincă.
La ce se folosește proteina din zer?
Zerul este un mod rapid și ușor de a furniza proteine. Acest supliment alimentar este, de asemenea, unul dintre cele mai populare și apreciate de sportivi și în special de culturisti. Zerul conține în principal proteine care pot acționa pe multe fronturi, făcându-le foarte utile pentru sportivi. Într-adevăr, s-a dovedit prin studii științifice că proteinele promovează creșterea masei musculare atunci când sunt combinate cu antrenamentul de rezistență, cum ar fi antrenamentul cu greutăți, de exemplu. Mai simplu spus, proteina din zer înlocuiește o sursă de proteine, cum ar fi carnea sau un baton de proteine, dacă este consumată ca gustare.
De ce să consumăm proteine din zer?
Consumul de proteine din zer este o alternativă ideală la toate celelalte surse de proteine și, în cele din urmă, vă poate ajuta să economisiți bani. Sub formă de pulbere, acest supliment alimentar este practic de utilizat și se amestecă foarte ușor într-un shaker cu lichidul la alegere, cum ar fi apa sau laptele vegetal. Compus în principal din proteine și aminoacizi, zerul poate ajuta la menținerea și dezvoltarea masei musculare.
Când să consumi proteine din zer?
Proteina din zer se caracterizează în principal prin viteza sa de absorbție și asimilare. Prin urmare, este ideal atunci când este consumat în jurul antrenamentului ca după o sesiune de antrenament cu greutăți. Cu toate acestea, este inutil să consumați mai mult decât este necesar, în timp ce vă gândiți să câștigați mai mult mușchi, deoarece rămâne un supliment alimentar care vă completează dieta, care trebuie să fie bine stabilită și încadrată în mesele principale.
Care este compoziția proteinei din zer?
Proteina din zer este fabricată din lapte și conține proteine și aminoacizi în compoziția sa. De asemenea, este disponibil în mai multe forme diferite, cu propriile sale caracteristici. Veți putea găsi proteine din zer concentrat, izolat, nativ, hidrolizat, natural, fără lactoză sau chiar zer organic. În funcție de forma sa, poate fi mai mult sau mai puțin bogat în proteine, carbohidrați, zaharuri, lipide, aminoacizi, calorii sau cu o rată de asimilare mai mult sau mai puțin rapidă.
Cei interesati pot accesa site-ul bodyline.ro pentru a achizitiona suplimente nutritive și pentru a-si asigura cantitatea zilnica de proteine.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News