Health & Fitness | "Ar putea salva milioane de vieti, nu faceti greseala asta!" Oamenii de stiinta fac un anunt REVOLUTIONAR
Peste 50 de cercetatori si specialisti in Pneumologie au semnat o scrisoare catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, acestia lansand un avertisment extrem de important.
"Nu confundati tigaretele electronice cu tutunul si nu le mai transmiteti oamenilor ca acestea pot fi daunatoare" - asa suna cererea lansata de peste 50 de specialisti in pneumologie din intreaga lume, care sustin ca tigaretele electronice sunt una dintre cele mai mari inovatii ale secolului XXI.
Potrivit acestora, scrie cotidianul britanic Daily Mail, tigaretele electronice, blamate de unii, preferate de altii, sunt alternativa cea mai sanatoasa la tutun, acestea putand salva milioane de vieti, prin simplul fapt ca cei care le utilizeaza nu ingereaza toate substantele cancerigene emanate in urma arderii tutunului.
Specialistii au semnat chiar o scrisoare pe care au trimis-o la Organizatia Mondiala a sanatatii, acestia fiind manati de faptul ca ultima perioada a adus o "frica" printre cei care fumeaza tigarete electronice, in urma unor avertismente fara temei.
Clasificarea sau pozitionarea tigaretelor electronice pe aceeasi treapta cu cele "clasice" este o mare greseala si ar putea duce la rezultate dramatice, avand in vedere ca unele tari au luat in considerare introducerea unor masuri mult mai stricte in ceea ce priveste aceste tigarete, incluzand marirea taxelor si a interzicerii reclamelor.
Astfel, tigaretele electronice nu ar trebui considerate un pericol, spun cercetatorii care au semnat scrisoarea, acestia anuntand ca se pregatesc sa publice si un raport oficial.
Scrisoarea, adresata directorului general Margaret Chan, argumenteaza faptul ca aceste produse, in speta tigaretele electronice, ar putea fi solutia in lupta impotriva fumatului.
"Aceste produse ar putea reprezenta cea mai mare inovatie in domeniul sanatatii din secolul 21, putand salva sute de milioane de vieti. Ar trebui luat in considerare ca aceste produse, care prezinta riscuri minime, sunt in acest moment clasificate gresit, lucru care ar trebui evitat", se arata in comunicat.
Printre semnatarii acestei scrisori se numara profesori si experti extrem de cunoscuti, printre care Robert West (cercetator la University College London), consultand al National Institute for Health and Care Excellence din Anglia.
Industria tigaretelor electronice se invarte in acest moment la 3 miliarde de euro anual, iar cercetatorii sustin ca utilizatorii acestora au prezentat o rata mult mai mare in ceea ce priveste renuntarea la acest viciu.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News