Health & Fitness | Regulile mancatului sanatos: "Fara piure de cartofi si fara ulei de masline INCINS"
Crezi ca mananci indeajuns de sanatos? Ai renuntat la uleiul rafinat de floarea soarelui si "te-ai dat" pe ulei de masilne? Ai renuntat la painea din faina alba si incerci sa mananci leguminoase? Ei bine, chiar si asa, exista voci care spun ca trebuie sa tii cont de mult mai multe reguli.
Rodney Bilton, profesor emerit al Universitatii John Moores din Liverpool, si-a petrecut ultimii 15 ani incercand sa determine cea mai sanatoasa dieta pentru om, care sa te mentina "fit" si cat se poate de "verde" pe dinauntru.
Acesta a descoperita insa ca unele alimente pe care majoritatea oamenilor le considera foarte sanatoase, pot deveni "toxice" printr-o preparare necorespunzatoare.
Iar unul dintre cazuri este cel al uleiului de masilne, un aliment extrem de sanatos atunci cand este consumat "la rece", in salate. Rodney Bilton spune ca prepararea termica a uleiului de masilne elibereaza un numar foarte mare de compusi chimici toxici numiti peroxizi. Cand acestia intra in contact cu proteinele din corp, acestea pot provoca o reactie si mai toxica in organism, iar prezenta acestor compusi poate creste riscul de cancer sau de boli ale sistemului cardiovascular.
Astfel, spune britanicul, cel mai indicat este ca, inainte sa pui ulei in tigaie, sa pui putina apa, si sa tii focul aragazului cat mai mic.
Un alt sfat important, desi bizar, este acela de a renunta la piureul de cartofi. Pentru a scadea in greutate, dar si pentru a-ti mentine sistemul digestiv si pe cel endocrin cat mai sanatoase, trebuie sa ai un aport de zaharuri cat mai mic sau macar lipsit de carbohidrati cu indice glicemic ridicat. Piureul de cartofi este astfel un pericol, intrucat pasarea acestora mareste cu pana la 25% numarul de zaharuri, comparativ cu felierea cartofilor.
Cartofii, precum si alte leguminoase, contin o cantitare mare de granule de amidon. Fieberea si pasarea acestora sparge aceste granule si membrana care le inconjoara, iar amidonul se transforma in zaharuri, spune Rodney Bilton.
La fel de intampla si in cazul merelor, care reactioneaza la fel in cazul pasarii sau stoarcerii.
Cercetatorul britanic sustine astfel ca mancarea trebuie consumata intr-o stare cat mai putin procesata si tratata termic, exceptie facand insa carnea sau ouale, care trebuie neaparat gatite.
Sursa: Daily Mail
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News