Gianni Crețu, câștigător al Ligii Campionilor, un portret altfel. Cum se "transformă" de Crăciun antrenorul român al anului
Tehnicianul a fost desemnat cel mai bun antrenor român al anului.
- Câștigătorul Ligii Campionilor la volei, Gianni Crețu a ”corupt” străinii cu sarmale și cozonac
- Tehnicianul a fost desemnat cel mai bun antrenor român al anului.
Câștigător al Ligii Campionilor la volei, semifinalist cu Slovenia la Campionatul Mondial și desemnat cel mai valoros antrenor de volei din Europa, românul Gianni Crețu a primit și premiul de antrenorul anului în România. Chiar dacă nu a putut fi prezent la Gala Voleiului Românesc, el a primit trofeul din partea președintele Federației, Adin Cojocaru. Este prima distincție cucerită în țară de tehnicianul în vârstă de 54 de ani.
”E o recunoștință a celor 25 de ani ca antrenor. Satisfacția e și mai mare când mă gândesc la drumul pe care l-am făcut. Sunt lucruri care au fost create cu sacrificii”, afirmă Gianni Crețu, pentru Sportsnet.
Aflat acum într-o perioadă de pauză înaintea semnării unui nou contract, Gianni se poate bucura de Crăciun pe deplin.
”Acum e mai special pentru că îl pot pregăti liniștit. Fără stresul ăla, fă bagaje, când trebuie să ajung, când e următorul avion, ajung în timp acasă, nu ajung, vine familia, nu ajunge familia. De data asta am timp să mă gândesc în liniște când să iau bradul, când să-l împodobesc, când să ies cu familia în oraș sau la cumpărături”, mai spune Gianni Crețu, antrenorul român al anului în volei, câștigător al Ligii Campionilor.
De altfel, el își amintește cu drag de momentele petrecute cu familia, fiind partenerul ideal pentru fiica sa, atunci când aceasta era mică.
”Am fost și Moș Crăciun, am fost de toate. Am prins și Halloween-ul acasă și trebuia să stau pe lângă fiică-mea, era la o vârstă la care voia să mă picteze, să mă vopsească, să mă facă să fiu cât mai monstru, ca să-i pot speria pe ăia mici din bloc. Până la urmă se speria și ea când apăream, sunt amintiri foarte frumoase”, a declarat Gianni Crețu, antrenorul român al anului în volei, câștigător al Ligii Campionilor.
Așa cum recunoaște, de Crăciun familia Crețu are un adevărat ritual culinar prin care a cucerit mulți străini cu sarmale și cozonac.
”De Crăciun avem ritualul nostru, sarmalele, cozonacul. Prăjiturile de Crăciun pe care nevasta-mea cu fiică-mea le pregătesc sunt lucruri care nu lipsesc și în fiecare an, nu contează unde suntem, în ce țară, ne ocupăm de ele.
Am <<corupt>> și vecini austrieci, dar și jucători în țările pe unde am antrenat. La noi ușa era deschisă tot timpul și le spuneam la toți în momentul în care venea Crăciunul că trebuia să facem schimburi de tradiție.
Și foarte mulți se obișnuiseră cu noi. Știau că apar sarmalele de Crăciun, că apar prăjiturile speciale pe care ei nu le făceau. Am avut câte 7-8 străini la o echipă, deci era interesant să trăiești și să ai ocazia să guști din tradițiile culinare ale fiecăruia în aceste momente de sărbătoare” – Gianni Crețu, antrenorul român al anului în volei, câștigător al Ligii Campionilor.
Antrenorul nu se dă în lături de la gătit. Din contră, spune că e calea cea mai sigură de a scăpa de stres.
”Eu gătesc. Mă folosesc de acel timp în bucătărie chiar și în timpul anului, pentru că-mi place să-mi gătesc singur. Mă descarc, mă liniștesc, îmi pun gândurile în ordine. Acum, de Crăciun, mai ajut să mai frământ la cozonaci, că la un moment dat se face febră musculară. Mai trebuie și un bărbat pe lângă să mai învârtă puțin când obosesc brațele fetelor”, mai spune Crețu.
Desemnată în premieră cea mai bună voleibalistă a României, căpitanul naționalei feminine, Rodica Buterez (23 de ani), a fost premiată la Gala Voleiului și a ținut să mulțumească tuturor celor din jurul ei – antrenori, coechipiere – care au ajutat-o să ajungă la această distincție.
”Mă simt bine, dar în același timp am și muncit foarte mult pentru asta atât eu cât și persoanele din jur. E și un premiu al antrenorilor care au reușit să mă suporte în zilele mai grele, dar și al coechipierelor” – Rodica Buterez, căpitanul naționalei feminine de volei a României, calificată la Campionatul European.
În prezent căpitanul naționalei, ea nu uită momentul debutului sub tricolor, care a fost unul special, deoarece mama ei a fost arbitrul acelui meci.
”De obicei îmi place să mă duc să comentez la arbitru, nu neapărat să mă cert. Însă la acel meci fiind mama arbitră, mi-a zis repede <<la revedere>>. Nu a ținut nici când am încercat să înfloresc lucrurile” – Rodica Buterez, căpitanul naționalei feminine de volei a României, calificată la Campionatul European.
Ea așteaptă cu nerăbdare Crăciunul, chiar dacă alegerea cadourilor a fost obositoare, din cauza aglomerației.
”Am avut timp de cadouri, dar nu recomand duminicile în perioada asta la mall, e mult prea aglomerat” – Rodica Buterez, căpitanul naționalei feminine de volei a României, calificată la Campionatul European.
Sportiva spune că va face față cu succes ”asaltului sarmalelor”, pentru că are norocul de a nu suferi după.
”Mănânc multe, se mănâncă bine. Acum, că nu se pune, e perfect, e în avantajul meu” – Rodica Buterez, căpitanul naționalei feminine de volei a României, calificată la Campionatul European.
Premiile acordate în cadrul Galei Voleiului Românesc
Sportiva anului - Rodica Buterez (CSM Târgovişte)
Sportivul anului - Adrian Aciobăniţei (Chaumont, Franţa)
Antrenorul anului - Gianni Creţu (câștigător al Ligii Campionilor cu ZAKSA și semifinalist al Campionatului Mondial, cu naţionala Sloveniei)
Performanţa anului la seniori: câştigarea Silver League şi calificarea la CE 2023. Premiul i-a fost oferit selecționerului Sergiu Stancu.
Performanţa anului la senioare: prezența în semifinala Golden League şi calificare la CE 2023. Premiul i-a fost oferit selecționerului Guillermo Naranjo, fiind ridicat de Rodica Buterez.
Cel mai bun club de junioare - CS Dinamo Bucureşti. A ridicat premiul antrenoarea Daniela Mincă.
Cel mai bun club de juniori - CTF Mihai I Bucureşti. A ridicat premiul antrenorul Daniel Droc.
Antrenorul anului la junioare - Dorin Horvath (CSŞ Lugoj).
Antrenorul anului la juniori - Răzvan Vasile (CTF Mihai I).
Premii pentru merite deosebite în dezvoltarea voleiului românesc: Ileana Berdilă, Ioana Cotoranu, Aurel Drăgan, Florin Grapă, Marian Păuşescu, Marian Stamate, Ion Şoacă.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News